Home

VGK-cursus 'Help! Welk lied?'

cursushelpwelkliedHet liedrepertoire dat in kerkdiensten gebruikt wordt, is veelkleuriger dan ooit tevoren. Naast of in plaats van het klassieke liedrepertoire worden in veel kerken andere liedgenres gezongen, zoals uit de bundels Opwekkingsliederen. Samenstellers van orden van dienst kunnen putten uit een breed assortiment liedbundels en vinden ook via andere kanalen volop liederen.
Het enorme reservoire aan liederen waaruit gekozen kan worden, brengt specifieke problemen met zich mee. Bijvoorbeeld: hoe vind je het juiste lied en waarmee moet je rekening houden in je liedkeuze? Voor instrumentalisten die de zang begeleiden, betekent de diversiteit een grote uitdaging. Hoe begeleid je de sterk uiteenlopende liedgenres? Wat is wel en niet mogelijk? Zowel voorgangers, liturgiecommissies als musici zullen geregeld verzuchten: ‘Help! Welk lied?’
Deze verzuchting is de titel van de cursus die de VGK organiseert op 14 maart 2020 in ‘De Voorhof’ te Assen en op 28 maart 2020 in de Martuskerk te Amersfoort. Tijdens de cursus zal ingegaan worden op de diversiteit in liedbundels en lied­repertoire. Hoe ga je daar mee om? Wat betekent deze verscheidenheid voor de instrumentale begeleiding? Welk beleid kun je maken om geconstateerde problemen het hoofd te bieden?
Er zal ook volop ruimte zijn voor cursisten om problemen aan de orde te stellen die zij in de praktijk van hun gemeente tegenkomen.
Tot slot bestaat de mogelijkheid dat cursisten aangeven of zij behoefte hebben aan een vervolgcursus en welke onderwerpen dan behandeld zouden moeten worden.

De cursus wordt georganiseerd voor voorgangers, liturgiecommissies, organisten, pianisten, band- en comboleden. Cursusdocenten zijn Anje de Heer (Steunpunt Liturgie) en David de Jong (predikant en musicus).

Kosten

Deelname aan de cursus kost 15 euro per persoon voor VGK-leden en abonnees van EREdienst. Anderen betalen 25 euro per persoon. Cursisten dienen zelf een lunchpakket mee te nemen. Koffie en thee zijn bij de cursusprijs inbegrepen.

Aanmelden

U kunt zich per e-mail aanmelden voor de cursus bij de VGK-secretaris: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het verschuldigde bedrag dient u over te maken op bankrekening NL72 RABO 0118364 561 t.n.v. Ver van Geref. Kerkmusici. Vermeld bij de betaling ‘cursus Assen’ of ‘Cursus Amersfoort’.
Voor vragen kunt u contact opnemen met de secretaris van de VGK: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Na ontvangst van uw aanmelding en betaling krijgt u per e-mail een bevestiging.

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn