Orgelliteratuur bij het Liedboek voor de Kerken

Uit de Inleiding
Dit naslagwerk betreffende de Orgelliteratuur bij het Liedboek voor de kerken wil een handreiking zijn voor zowel de kerkorganist die voor de eredienst literatuur zoekt over een bepaald lied, als voor de concertorganist, die bij een bepaalde periode van het kerkelijk jaar behorende muziek wil vertolken. Er zijn zoveel mogelijk composities bijeengebracht, waarbij nauwelijks enige selectie is toegepast op de kwaliteit. Wat de Nederlandse orgelmuziek betreft: het tekort aan gegevens in de overeenkomstige uitgaven is hiermee ook opgeheven.
Eerst volgt een literatuuroverzicht bij de psalm- daarna bij de gezangmelodieën. De componistennamen staan in alfabetische volgorde; de titels van de uitgaven worden verkort aangegeven. Waar nummers ontbreken worden pagina's genoemd. De aanduiding in: komt voor bij werken die uitgegeven zijn in albums of in (monumentale) series. Bij gelijke melodieën treft men bij de aangegeven psalmen nog andere literatuur aan. Dit in tegenstelling tot de gezangen waar verwezen wordt naar één gezang (de originele, de meest bekende). Bij verschillende componisten zijn diverse edities geraadpleegd. De opgenomen literatuur is voor een groot deel nog in de handel verkrijgbaar. Ook worden een aantal 19de-eeuwse edities vermeld. Naar manuscripten wordt niet verwezen. Bij het componistenoverzicht zijn de titels volledig vermeld, zo mogelijk met het jaar van composities en copyright, alsmede de uitgever.Auteurs
Redactioneel bewerkt door Caspar Honders, Jan Luth en Regnerus Steensma, die zo het project van Liuwe Tamminga tot een goed einde brachten (± 1984).

Bestellen
Bestellen kan bijvoorbeeld via deze link

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn