District 1

11 november 2017 - Middag 'praktische orgelbouw' district I

Op zaterdag 11 november willen we als KVOK Afdeling Groningen en VGK district 1 een bezoek brengen aan Mense Ruiter Orgelmakers BV, sinds enige tijd gevestigd aan de Rijksweg 167 te Ten Post. Aanvang 14:00 uur. We krijgen een rondleiding in de werkplaats door Dolf Tamminga, directeur van Mense Ruiter Orgelmakers BV. Vervolgens gaan we naar de Gereformeerde kerk (vrijgemaakt) in Schildwolde, adres: Hoofdweg 32.

Het orgel in deze kerk dateert van 1915 en werd gebouwd door Mart. Vermeulen uit Woerden, met gebruikmaking van ouder pijpwerk. In 1951 uitgebreid met een tweede manuaal. Ook in 1973 onderging het orgel ingrijpende wijzigingen. In 2002 is het orgel door Mense Ruiter Orgelbouw gerestaureerd en uitgebreid met een vrij pedaal in de stijl van Vermeulen. Adviseur was Jan Jongepier. Op 11 juni 2002 is het gerestaureerde orgel opnieuw in gebruik genomen.

Hier gaan we ons bezig houden met praktische zaken op het gebied van orgelbouw, hoe handel je bij een hanger, hoe stem je een tongwerk bij, wat doe je als een tongpijp “het niet doet” etc.

Leden en niet leden zijn van harte welkom !

Suggestie doorgeven

Een suggestie doorgeven aan de contactpersoon van District 1? Dat kan via deze link.

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn