Bijeenkomsten VGK-district I/KVOK-afdeling Groningen

Bijeenkomsten VGK-district I/KVOK-afdeling Groningen

30 april 2022 – Appingedam, Gereformeerde Kerk

De KVOK Afdeling Groningen zal op 30 april aanstaande haar jaarvergadering houden. Deze keer in de Gereformeerde Kerk van Appingedam, Dijkstraat 73. Inloop met koffie/thee vanaf 13.30 uur. Aanvang vergadering 14.00 uur.
Na het huishoudelijke gedeelte zal Ties Wildeboer iets vertellen over het fraaie kerkgebouw uit 1927, wat ontworpen is door de bekende architect Egbert Reitsma en vertellen over het Pels/Verschueren-orgel in deze kerk. Dit orgel is gebouwd in 1949 door de firma B Pels & Zn en uitgebreid door de fa. Verschueren in 1968. Niet alleen op het instrument zelf zal worden ingegaan, maar ook op de plaats van dit orgel in de huidige liturgische praktijk, en de literatuur die goed op dit instrument klinkt. Ties Wildeboer en Wietse Ouwejan zullen het instrument bespelen met werken uit de periode van het Interbellum en vlak daarna. Daarna kunnen leden die dit willen ook zelf het orgel bespelen. Neemt u vooral muziek mee van componisten uit de tijd van het Interbellum en vlak daarna, zoals van Andriessen, de Klerk, Bijster, Zwart, maar ook de kleinere werken van Karg-Elert, Reger, Vaughan Williams, Langlais en Dupré klinken uitstekend op dit orgel.

Meer informatie over het orgel: klik hier

28 mei – Siddeburen, Hervormde Kerk

Op 28 mei 2022 zullen we het Lohman orgel (1821) van de Hervormde Kerk van Siddeburen (zie foto) bezoeken. Inloop vanaf 13:30 met koffie en aanvang bijeenkomst om 14:00 uur. Theo Jellema was adviseur bij de recente restauratie van dit orgel en zal ons het een en ander vertellen over de historie en restauratie van het orgel. Ook zal hij het instrument voor ons demonstreren. De restauratie is uitgevoerd door de firma van Vulpen uit Utrecht, waarbij de mixtuur uit de jaren ’50 van Pels werd vervangen door een nieuwe naar andere Lohman-voorbeelden, en een nieuwe Trompet werd geplaatst welke deels bestaat uit onderdelen van de vroeger aanwezige Trompet.

Meer informatie over het orgel: klik hier

 

Afbeelding

Orgel in de Hervormde Kerk te Siddeburen. Foto: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed