februari 2022

februari 2022

Het eerste nummer van jaargang 49 opent met een ‘intonatie’ van Harmen Trimp over Frits Mehrtens, die honderd jaar geleden geboren werd. De bundel Evangelische Gezangen uit1806 heeft vooral bij gereformeerden nogal een slechte naam. Maar is dat terecht? Jan Smelik geeft daarop een antwoord in het artikel ‘En nimmer oude Psalmen zingen? ‘.
Kun je nog wel een lofzang op de schepping zingen? Die vraag kreeg Sytze de Vries voorgelegd en tevens kreeg hij het verzoek een ‘klimaatlied’ te schrijven. In het artikel ‘Groene liturgie? Zingen van en bidden voor een goede schepping’ verwoordt hij zijn gedachten over dit thema.
Het lied van de maand maart is Liedboek 967 ‘Zonne der gerechtigheid’. Anje de Heer bespreekt dit lied, dat een bijzondere ontstaansgeschiedenis heeft. Gijsbert Kok componeerde intonaties en variaties over de melodie van dit lied, dat als muziekbijlage in het nummer is opgenomen.
‘God onze Heer zal ons uit de woestijn bevrijden’ is een lied van de Braziliaanse theoloog/musicus Jaci Maraschin. Het lied uit Hoop van alle volken (nr. 85) en Hemelhoog (nr. 43) staat op het rooster ‘Lied van de maand’ voor de april. Jan Smelik geeft een toelichting op het lied.
Johan Haaksma bespreekt het boek Mooier kan ik het niet maken. Stokpaarden van een kerkmusicus van Dirk Zwart.

 

Cover