december 2023

december 2023

Het decembernummer opent met een column waarin Johan Haaksma pleit beter te luisteren naar het kerkmuzikale gedachtengoed van Calvijn.
Tevens bevat het nummer deel 2 van het tweeluik ‘Max Reger en zijn koraalvoorspelen’ van Johan Haaksma. In dit deel gaat hij in op het liturgisch gebruik van Regers koraalbewerkingen, en op uitvoeringsaspecten van deze muziek. Hij concentreert zich daarbij vooral op de koraalbewerkingen van Reger die voor amateurorganisten goed speelbaar zijn.

Jan Smelik bespreekt het lied ‘De visser ging uit vissen’ (Liedboek 532), het lied van de maand januari 2024.
In het decembernummer eveneens de eerste bijdrage van Roeland Scherff, die een nieuwe rubriek in het blad gaat verzorgen. In deze rubriek zal hij diverse onderwerpen behandelen met betrekking tot het gebruik van popinstrumenten en poptechnieken om kerkliederen uit te voeren. Zijn eerste bijdrage draagt de titel ‘Popmuziek serieus nemen’.

De rubriek ‘Taal & liturgie’ bevat een interview dat Tjerk de Reus had met Ria Borkent naar aanleiding van de verschijning van haar bundel Een vogel is er thuis.

Anje de Heer bespreekt het lied van de maand februari 2024: ‘Uw nabijheid wil ik zoeken’ uit de bundel Psalmen anders 27c.

Afbeelding