EREdienst

EREdienst_juli_2020Het tijdschrift EREdienst verschijnt zes keer per jaar in de even maanden onder verantwoordelijkheid van de redactie. Het blad is bestemd voor kerkmusici en alle anderen die met de eredienst te maken hebben: kerkenraden, liturgiecommissies en meelevende gemeenteleden.

In het blad worden allerhande liturgische en kerkmuzikale onderwerpen behandeld, zoals gezangen, formulieren, orden van dienst en manieren van avondmaalsviering. Ook bevat het verenigingsorgaan artikelen over zaken waar specifiek kerkorganisten mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: het maken van een eenvoudige harmonisatie, literatuurspel in en rondom de dienst. Tevens staan in regelmatig besprekingen van nieuw gebouwde orgels. De nadruk ligt daarbij op orgelbouwnieuws uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Nederlands Gereformeerde en de Christelijk Gereformeerde Kerken.

Inhoud nummer 2020-4 (juli)

 • In de rubriek ‘intonatie’, waarmee EREdienst traditiegetrouw opent, gaat Jan Smelik in op het onderzoek naar het gebruik van liedbundels in christelijke Nederland, waarover het Nederlands Dagblad begin juni berichtte.
 • Johan Haaksma publiceert het tweede deel over orgelbegeleiding in de praktijk. Hij gaat daarin nader in op de wijze waarop de overgang van voorspel naar begeleiding moet verlopen: hoe kun je als organist de gemeente duidelijk aangeven wanneer zij precies moet inzetten? Ook wordt ingegaan op zettingen en alternatieve begeleidingsvormen. Het artikel eindigt met een aantal tips over het begeleiden van niet-strofische liederen.
 • Jan Smelik bespreekt het lied van de maand augustus: ‘Nu wij uiteengaan’ – Liedboek 423.
 • De rubriek ‘Taal en liturgie’ bevat een bijdrage van René van Loenen. Hij schrijft daarin over zijn liedtekst ‘Gods rijk daalt in de akker neer’. Het is een van de liederen uit zijn bundel In wolken uitgesneden.
 • Onlangs studeerde Aart-Jan de Jong af aan de Theologische Universiteit van Apeldoorn. Zijn scriptie handelde over de vraag in hoeverre lichamelijke uitingen die in evangelische groeperingen normaal zijn, ook in een gereformeerde liturgie een plek verdienen. In dit nummer van EREdienst het eerste van een drieluik waarin Aart-Jan de Jong zijn bevinden presenteert.
 • De muziekbijlage gaat over het lied ‘Nu wij uiteengaan’ uit het Liedboek. De componist van de melodie, Christiaan Winter, componeerde drie zettingen en drie bewerkingen.
Kopij
  Kopij dient de 20ste van de maand voorafgaande aan de verschijning in het bezit te zijn van de eindredacteur. Het blad bevat geen agenda voor concerten. Wel worden (voorzover de ruimte het toelaat) korte persberichten opgenomen. Toezending van persberichten graag digitaal!
Abonnement
  Een abonnement op EREdienst kost 45 euro per jaargang. Voor een abonnement: klik in het Hoofdmenu op 'Aanmelden als lid of abonnee'.
  Digitale versies (bijv. pdf's) van artikelen worden niet verstrekt. Wel kan men (voor zover voorradig) een los nummer aanschaffen voor 9 euro. U kunt het gewenste nummer aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bedrag dient u over te maken op bankrekening NL 72 RABO 0118 364 561 t.n.v. Ver van Geref Kerkmusici te Deventer, o.v.v. het gewenste nummer. Vermeld ook uw adresgegevens.

 

 

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn