Eredienst

EREdienst_november__2019Het tijdschrift EREdienst verschijnt zes keer per jaar in de even maanden onder verantwoordelijkheid van de redactie. Het blad is bestemd voor kerkmusici en alle anderen die met de eredienst te maken hebben: kerkenraden, liturgiecommissies en meelevende gemeenteleden.


In het blad worden allerhande liturgische en kerkmuzikale onderwerpen behandeld, zoals gezangen, formulieren, orden van dienst en manieren van avondmaalsviering. Ook bevat het verenigingsorgaan artikelen over zaken waar specifiek kerkorganisten mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: het maken van een eenvoudige harmonisatie, literatuurspel in en rondom de dienst. Tevens staan in regelmatig besprekingen van nieuw gebouwde orgels. De nadruk ligt daarbij op orgelbouwnieuws uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Nederlands Gereformeerde en de Christelijk Gereformeerde Kerken.

Inhoud nummer 2019-6 (november)

 • Erik Zwiep opent het novembernummer een ‘Intonatie’, waarin hij een paar voorzetten geeft om jongeren te interesseren voor het orgel.
 • Harmen Trimp vervolgt zijn serie over monumentale gebouwen en orgels van vrijgemaakt-gereformeerde kerken. Dit keer besteedt hij aandacht aan de Église Française in Voorburg.
 • Ria Borkent schreef een bijdrage in de rubriek ‘Taal & liturgie’: ‘Noorderlicht. Jij die oprecht geloof, nooit wordt jouw licht gedoofd’.
 • Jan Smelik bespreekt de liederen van de maanden december en januari: Liedboek 326 (‘Van ver, van oudsher aangereikt’) en Liedboek 343 (‘Geloofd zij God die heel de wereld tot leven wekt’).
 • De muziekbijlage is gecomponeerd door Dick Sanderman. Hij componeerde een inleiding, koraal en drie variaties over Liedboek 343 (‘Geloofd zij God die heel de wereld tot leven wekt’). Een opname daarvan is te beluisteren via deze link.
Kopij
  Kopij dient de 20ste van de maand voorafgaande aan de verschijning in het bezit te zijn van de eindredacteur. Het blad bevat geen agenda voor concerten. Wel worden (voorzover de ruimte het toelaat) korte persberichten opgenomen van bijzondere orgelprojecten. Toezending van persberichten graag digitaal!
Abonnement
  Een abonnement op EREdienst kost 40 euro per jaargang. Voor een abonnement: klik in het Hoofdmenu op 'Aanmelden als lid of abonnee'.
  Een los nummer is voor 7 euro te bestellen. U kunt het gewenste nummer aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bedrag dient u over te maken op bankrekening NL 72 RABO 0118 364 561 t.n.v. Ver van Geref Kerkmusici te Deventer, o.v.v. het gewenste nummer. Vermeld ook uw adresgegevens.

 

 

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn