EREdienst

EREdienst_maart_2020Het tijdschrift EREdienst verschijnt zes keer per jaar in de even maanden onder verantwoordelijkheid van de redactie. Het blad is bestemd voor kerkmusici en alle anderen die met de eredienst te maken hebben: kerkenraden, liturgiecommissies en meelevende gemeenteleden.

In het blad worden allerhande liturgische en kerkmuzikale onderwerpen behandeld, zoals gezangen, formulieren, orden van dienst en manieren van avondmaalsviering. Ook bevat het verenigingsorgaan artikelen over zaken waar specifiek kerkorganisten mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: het maken van een eenvoudige harmonisatie, literatuurspel in en rondom de dienst. Tevens staan in regelmatig besprekingen van nieuw gebouwde orgels. De nadruk ligt daarbij op orgelbouwnieuws uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Nederlands Gereformeerde en de Christelijk Gereformeerde Kerken.

Inhoud nummer 2020-2 (maart)

 • In de rubriek 'Intonatie' schrijft Jan Smelik over 'liturgie als opbouwwerk'
 • Is het bekende Lutherlied 'Een vaste burcht' een lied voor de veertigdagentijd? Op deze vraag zoekt Jan Smelik een antwoord. Hij gaat daarbij tevens in op de herkomst en geschiedenis van het lied, dat in de negentiende en twintigste eeuw nogal eens misbruikt is als nationalistisch of protestantse strijdlied
 • De bijdrage van Menno van der Beek in de rubriek 'Taal & liturgie' draagt de titel 'Harop vragen (met Marco R., Andries Knevel en Alex Roeka'.
 • Het lied van de maand mei is 'Nu heeft het oude leven afgedaan' (Liedboek 353). Anje de Heer bespreekt dit lied.
 • De serie 'Monumentale gebouwen en orgels van vrijgemaakt-gereformeerde kerken' zet Harmen Trimp voort met een artikel over De Fonteinkerk te Haarlem. Het gebouw werd in 1935 gebouwd als bioscoop
 • De muziekbijlage werd gecomponeerd door Gerrit 't Hart. Hij maakte vier bewerkingen van Liedboek 353 ('Nu heeft het oude leven afgedaan'
Kopij
  Kopij dient de 20ste van de maand voorafgaande aan de verschijning in het bezit te zijn van de eindredacteur. Het blad bevat geen agenda voor concerten. Wel worden (voorzover de ruimte het toelaat) korte persberichten opgenomen van bijzondere orgelprojecten. Toezending van persberichten graag digitaal!
Abonnement
  Een abonnement op EREdienst kost 40 euro per jaargang. Voor een abonnement: klik in het Hoofdmenu op 'Aanmelden als lid of abonnee'.
  Een los nummer is voor 7 euro te bestellen. U kunt het gewenste nummer aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bedrag dient u over te maken op bankrekening NL 72 RABO 0118 364 561 t.n.v. Ver van Geref Kerkmusici te Deventer, o.v.v. het gewenste nummer. Vermeld ook uw adresgegevens.

 

 

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn