EREdienst

EREdienst_januari_2020Het tijdschrift EREdienst verschijnt zes keer per jaar in de even maanden onder verantwoordelijkheid van de redactie. Het blad is bestemd voor kerkmusici en alle anderen die met de eredienst te maken hebben: kerkenraden, liturgiecommissies en meelevende gemeenteleden.

In het blad worden allerhande liturgische en kerkmuzikale onderwerpen behandeld, zoals gezangen, formulieren, orden van dienst en manieren van avondmaalsviering. Ook bevat het verenigingsorgaan artikelen over zaken waar specifiek kerkorganisten mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: het maken van een eenvoudige harmonisatie, literatuurspel in en rondom de dienst. Tevens staan in regelmatig besprekingen van nieuw gebouwde orgels. De nadruk ligt daarbij op orgelbouwnieuws uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Nederlands Gereformeerde en de Christelijk Gereformeerde Kerken.

Inhoud nummer 2020-1 (januari)

 • Het nummer opent met een intonatie waarin Harmen Trimp ingaat op een vraag die menig vrijgemaakt organist interessant zal vinden: welke organist speelde tijdens de Vrijmakingsvergadering op 11 augustus 1944 in de Lutherse Kerk te ’s-Gravenhage?
 • Vervolgens staat in het nummer aflevering drie van de serie over monumentale kerken en orgels van vrijgemaakt-gereformeerde kerken. Harmen Trimp schrijft dit keer over de Waalse Kerk in Maastricht.
 • Het lied van de maand februari 2020 is Liedboek 995 ‘O Vader, trek het lot U aan’, dat besproken wordt door Jan Smelik
 • Anje de Heer geeft en beschrijft een orde van dienst voor de paasnachtviering. Dergelijke diensten zijn binnen de kleine gereformeerde kerken nauwelijks bekend, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de kerstnachtdienst. Toch is het houden van een paasnachtdienst een goede, zinrijke mogelijkheid.
 • Op het rooster van het lied van de maand staat voor maart het lied ‘In de bloembol is de krokus’ (Liedboek 982). Anje de Heer bespreekt dit lied.
 • Over dit lied componeerde Gerben Mourik een partita die als muziekbijlage in het januarinummer is opgenomen.
Kopij
  Kopij dient de 20ste van de maand voorafgaande aan de verschijning in het bezit te zijn van de eindredacteur. Het blad bevat geen agenda voor concerten. Wel worden (voorzover de ruimte het toelaat) korte persberichten opgenomen van bijzondere orgelprojecten. Toezending van persberichten graag digitaal!
Abonnement
  Een abonnement op EREdienst kost 40 euro per jaargang. Voor een abonnement: klik in het Hoofdmenu op 'Aanmelden als lid of abonnee'.
  Een los nummer is voor 7 euro te bestellen. U kunt het gewenste nummer aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bedrag dient u over te maken op bankrekening NL 72 RABO 0118 364 561 t.n.v. Ver van Geref Kerkmusici te Deventer, o.v.v. het gewenste nummer. Vermeld ook uw adresgegevens.

 

 

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn