EREdienst

EREdienst_september_2020Het tijdschrift EREdienst verschijnt zes keer per jaar in de even maanden onder verantwoordelijkheid van de redactie. Het blad is bestemd voor kerkmusici en alle anderen die met de eredienst te maken hebben: kerkenraden, liturgiecommissies en meelevende gemeenteleden.

In het blad worden allerhande liturgische en kerkmuzikale onderwerpen behandeld, zoals gezangen, formulieren, orden van dienst en manieren van avondmaalsviering. Ook bevat het verenigingsorgaan artikelen over zaken waar specifiek kerkorganisten mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: het maken van een eenvoudige harmonisatie, literatuurspel in en rondom de dienst. Tevens staan in regelmatig besprekingen van nieuw gebouwde orgels. De nadruk ligt daarbij op orgelbouwnieuws uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Nederlands Gereformeerde en de Christelijk Gereformeerde Kerken.

Inhoud nummer 2020-5 (september)

 • Johan Haaksma opent het nummer met de gebruikelijke ‘Intonatie’. Hij plaatst het creatieve werk van kerkmusici en liturgen in het perspectief van de Bijbel, een boek vol creativiteit.
 • Hierop volgt het tweede deel van het drieluik van Aart-Jan de Jong over evangelische invloeden in de gereformeerde liturgische traditie met betrekking tot lichamelijkheid. In dit tweede deel wordt duidelijk gemaakt wat die evangelische lichamelijke handelingen in de liturgie zijn en wat ze inhouden.
 • Jan Smelik bespreekt het fraaie lied ‘Voor mensen die naamloos’ (Liedboek 647) van Henk Jongerius en Jan Raas, dat lied van de maand oktober 2020 is.
 • De Oosterkerk te Groningen is het zesde gebouw dat Harmen Trimp bespreekt in zijn serie ‘Monumentale gebouwen en orgel van vrijgemaakt-gereformeerde kerken’. Het betreft een karakteristiek gebouw in de stijl van de Amsterdamse School uit 1928.
 • De rubriek ‘Taal & liturgie’ bevat een bijdrage van Jan Groenleer; hij geeft de gang van zijn gedachten weer naar aanleiding van het gebed uit het Liedboek dat op pagina 920 staat afgedrukt.
 • Anje de Heer bespreekt het lied ‘Geen windvlaag van buiten’ uit Liederen & Gebeden uit Iona en Glaskow. Dit lied van John Bell, vertaald door Andries Goovaart, staat ook in Hemelhoog en is lied van de maand november.
 • Rien Donkersloot componeerde twee zettingen en drie variaties over het lied ‘Voor mensen die naamloos’ (Liedboek 647).
Kopij
  Kopij dient de 20ste van de maand voorafgaande aan de verschijning in het bezit te zijn van de eindredacteur. Het blad bevat geen agenda voor concerten. Wel worden (voorzover de ruimte het toelaat) korte persberichten opgenomen. Toezending van persberichten graag digitaal!
Abonnement
  Een abonnement op EREdienst kost 45 euro per jaargang. Voor een abonnement: klik in het Hoofdmenu op 'Aanmelden als lid of abonnee'.
  Digitale versies (bijv. pdf's) van artikelen worden niet verstrekt. Wel kan men (voor zover voorradig) een los nummer aanschaffen voor 9 euro. U kunt het gewenste nummer aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bedrag dient u over te maken op bankrekening NL 72 RABO 0118 364 561 t.n.v. Ver van Geref Kerkmusici te Deventer, o.v.v. het gewenste nummer. Vermeld ook uw adresgegevens.

 

 

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn