EREdienst

EREdienst_mei_2020Het tijdschrift EREdienst verschijnt zes keer per jaar in de even maanden onder verantwoordelijkheid van de redactie. Het blad is bestemd voor kerkmusici en alle anderen die met de eredienst te maken hebben: kerkenraden, liturgiecommissies en meelevende gemeenteleden.

In het blad worden allerhande liturgische en kerkmuzikale onderwerpen behandeld, zoals gezangen, formulieren, orden van dienst en manieren van avondmaalsviering. Ook bevat het verenigingsorgaan artikelen over zaken waar specifiek kerkorganisten mee te maken hebben. Bijvoorbeeld: het maken van een eenvoudige harmonisatie, literatuurspel in en rondom de dienst. Tevens staan in regelmatig besprekingen van nieuw gebouwde orgels. De nadruk ligt daarbij op orgelbouwnieuws uit de Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt), de Nederlands Gereformeerde en de Christelijk Gereformeerde Kerken.

Inhoud nummer 2020-3 (mei)

 • Het meinummer 2020 van EREdienst opent gewoontegetrouw met een ‘Intonatie’. Deze keer gaat VGK-voorzitter Alle Smith in op de verschillende betekenissen van de term 'intonatie’.
 • Johan Haaksma schreef een tweedelig artikel over het begeleiden van gemeentezang in de praktijk. In het eerste deel gaat hij onder meer in op het belang van een goede cadans, het kiezen van de juiste tempi.
 • Jan Smelik bespreekt Liedboek 378 ‘Sterk, Heer, de handen tot uw dienst’, dat het lied van de maand juni is.
 • ‘Maar ik geloof helemaal niet in God’ is de titel van het artikel dat Roeland Smith schreef in de rubriek ‘Taal & liturgie’. Hij deelt daarin inzichten en ervaringen van de bezoeken die de school waaraan hij werkt, gebracht heeft aan Taizé.
 • Anje de Heer bespreekt het lied ‘Om eenvoudigen van geest’ (Liedboek 996), dat in juli op het rooster van het Lied van de maand staat.
 • Harmen Trimp bespreekt de cd ‘Beresjiet’, waarop Jaap Zwart orgelwerken van Johan Haaksma uitvoert.
 • Verder bevat het nummer de jaarstukken van de secretaris (jaarverslag 2019) en de penningmeester. De jaarvergadering zelf zou op 6 juni gehouden worden, maar is tot nader order uitgesteld.
 • Wouter van Belle componeerde voor dit EREdienst-nummer de muziekbijlage: ‘Om eenvoudigen van geest’ (Liedboek 996) – Meditatie voor orgel over een melodie van Paul Schollaert. Op YouTube-kanaal van de componist heeft hij een video geplaatst waarop hij deze compositie uitvoert op 'zijn' Maarschalkerweerd-orgel in de Sint-Catharinakathedraal van Utrecht. Klik hier om de video te bekijken en te beluisteren.
Kopij
  Kopij dient de 20ste van de maand voorafgaande aan de verschijning in het bezit te zijn van de eindredacteur. Het blad bevat geen agenda voor concerten. Wel worden (voorzover de ruimte het toelaat) korte persberichten opgenomen van bijzondere orgelprojecten. Toezending van persberichten graag digitaal!
Abonnement
  Een abonnement op EREdienst kost 45 euro per jaargang. Voor een abonnement: klik in het Hoofdmenu op 'Aanmelden als lid of abonnee'.
  Een los nummer is voor 9 euro te bestellen. U kunt het gewenste nummer aanvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Het bedrag dient u over te maken op bankrekening NL 72 RABO 0118 364 561 t.n.v. Ver van Geref Kerkmusici te Deventer, o.v.v. het gewenste nummer. Vermeld ook uw adresgegevens.

 

 

Deel dit artikel:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn